Monday, January 09, 2012

"Jenter er bare ikke kule. Sorry."

Bilde 8
No har eg tenkt til å være litt slem mot ein av mine favoritt-filmar, nemlig Reprise. Eg elskar Reprise, men det er ein ting som alltid irriterar meg når eg ser den. Eg klarar nemlig aldri heilt å la være å sjå den i eit kjønnsperspekti. Når eg tar på feminismebrillene mine, og skrur på Reprise syns eg det eg ser er noko helvetes jævla dritt. Eg elskar den filmen, men eg hatar måten den presenterer jenter på. Så, la oss ta på oss brillene og sjå litt nærare på jentene i ein av norges beste filmar:
Bilde 4
Lillian er kjærasten til Erik (ein av hovedpersonane). Me får aldri sjå ansiktet til Lillian, kun på slutten når ho er sint, såra og står å grin foran Erik. I mesteparten av filmen virkar ho som ein støttande kjærast, ho blir glad når boka til Erik blir antatt, og ho syns det er heilt greit at Erik avlysar avtalar i siste liten. Lillian virkar som ei kul dame, men blir kun framstilt som ansiktslaus eller såra. Ikkje særlig kult.
Bilde 7
Så er det Kari. Kari er kul, Kari har Ramones på vinyl og går åleine på konsert. Det meste me får sjå av Kari er når ho tenker på Phillip, snakkar med Phillip eller om Phillip. Phillip tvingar henne og til å dra opp skjørtet i ein park i Paris, sjølv om ho seier det er ubehagelig, og mens dei har sex rullar Phillip seg over på sida, Kari spør "er du ikke glad i meg lenger?" og Phillip seier "jeg vet ikke". Etter på ser me henne grine naken på badet. Kult? Nei.
Bilde 9
Så er det Johanne, fra Aschehoug. Johanne tar master og jobbar i forlag, klart ho er kul. Likevel blir ho ledd av i scenen på stranda, Henning er frekk, han latterliggjer henne fullstendig og sjølv om ho er ei kul dame og seier i fra får ho aldri det sluttpoenget ho fortjenar. Gutegjengen berre ler av henne når ho går. Seinare i filmen giftar ho seg faktisk med Henning, som er noko av det latterligaste eg har sett på film nokonsinne. Kule damer som Johanne giftar seg ikkje med idiotar som Henning i virkeligheten.

Det fins ein test som alltid er like gøy å kjøre på filmar, nemlig Bechdeltesten. Den inneheld tre enkle spørsmål: 1. Filmen må innholde minst to navngitte kvinnelige karakterar, 2. som har ein samtale, 3. om noko anna enn menn. Reprise stryk glatt på denne testen. Jentene har ingen kule replikkar, eg veit ikkje om det er med vilje, men manuset får dei til å høyres litt dumme ut ganske ofte. Dei mannlige karakterane i filmen er kule. Dei snakkar om skriving, har det kult på fest, er morsomme, alvorlige og komplekse. Anmeldarar kallar Reprise ein film om "vennskap, galskap og kjærlighet" men det er kun sett frå eit mannlig perspektiv. Likevel blir den framstilt universelt, som noko alle kan relatere seg til. Korleis i helvete skal eg ville relatere meg til desse trasige, nakne, latteliggjorte, dogrinande jentene? Eg er lei meg for at det er så sjelden jenter får være kule, komplekse og morsomme på film. Heldigvis fekk me "Få meg på for faen" i 2011, der jenter tilogmed får lov til å være kåte og grisete. Eg veit at det absolutt ikkje er Joachim Trier sin oppgave å framstille politisk korrekte kjønnsrollar, og det er heller ikkje hans oppgave å løfte fram kule jenter. For ifølge Triers univers: "Jenter er bare ikke kule. Sorry." Og det er greit, for dette er Trier sin film, ikkje min. Triers litt urovekkande univers, ikkje mitt. For i mitt univers er det plass til så mange kule, morsomme, sterke, skrivande, kåte, komplekse jenter at man kunne lagd hundrevis av filmar om dei.

Sånn. No skal eg fortsette å elske Reprise.

43 comments:

inga* said...

Det var så jævlig på tide at noen satte ord på det. TAKK.

Marta said...

Så jævlig bra!

Oda said...

Knallbra!

Elise said...

Så himla bra at noen endelig sa det! Har gått med samme tankene hver gang jeg har sett en Joachim Trier-film uten å helt kunne sette ord på det. Jeg elsker Reprise, men jeg blir så oppgitt av hvor lite han gir jentene i den filmen. Det er dumt.

Bettina said...

Du er så jævlig kul, Heidi.

Tale said...

enig !! veldig godt oppsummert.

Anonymous said...

hear hear!!!

pernille said...

Fantastisk!

The wallflower said...

Herregud, jeg kunne ikke sagt det bedre selv! Alt dette og en vondt klump i magen var det jeg satt igjen med etter jeg så filmen. Det overskygga alt det bra. Og det er synd. For filmen kunne vært helt fantastisk om jentene kunne få vært jenter; KULE.

Ragni said...

takk takk takk!

Kaja said...

Bra skrevet.

Men hvordan kan du fortsette å elske filmen fordet? Det skjønner jeg ikke.

nomade said...

å, bra og sant.

Anonymous said...

Sorry. Dette er bare ikke en film om jenter. Jentene er ikke viktige i denne filmen, for det er ikke de filmen handler om.

Julie said...

Jeg synes egentlig at dette er så tydelig i Reprise, at jeg føler Trier gjør dette bevisst, kanskje for å kritisere diverse kvinnesyn som er ute og går? Det er ihvertfall sånn jeg har tolket det. Ta for eksempel scenen der Lars sier "Jenter er bare ikke kule", så føler jeg det er han som blir fremstilt som trangsynt og teit, ikke at han på noen måte har rett i det han sier, eller får medhold fra de andre.

Og når Henning slenger de teite kommentarene til Johanne på stranda, er det ganske tydelig at Henning er den barnslige, og gjør som guttene på barneskolen: Erter ei jente han egentlig liker.

Det er nå ihvertfall sånn jeg har tenkt på det =)

Marianne Å said...

Takk for at du setter fokus og ord på det som generelt er et stort irritasjonsmoment for meg, og andre, når det kommer til film og tv-serier!!

Maria said...

Ja ja ja ja ! Her snakkar me! Og viss du hadde laga film så hadde det nok vore favorittfilmen min!

fred said...

enig med julie!

og tildels med deg. synes ofte det er frustrerende å se film laget av norske manlige regissører (trier, holst etc) fordi de alltid handler om gutter, og gutters univers. men når det er sagt så lager jo trier en film om en guttegjeng, fordi det er det han kan noe om. og alt du nevner som kjipt mot jenter er jo i aller høyeste grad med for å vise hvor banale og håpløse guttegjenger kan være. "jenter er kjipe"scenen er jo en latterligjøring av karakteren som sier jenter er kjipe. selvom Johanne aldri får et sluttpoeng så er det ingen tvil om hvem vi (publikum) mener kommer vinnende ut av den diskusjonen når den scenen er over. HELE poenget med kjæresten til erik er hvor blasert og håpløs HAN er, ikke hun. og når det kommer til philip og kari så ja. han er en drittsekk. og slik er det desverre i noen forhold. men man mister jo ikke respekten for kari av den grunn.

så ja. reprise er en film om en klein liten guttegjeng (en eksakt replika av triers kleine lille guttegjeng spør du meg) og den er ikke stort mer enn det. det er virkelig ingen stor film, den er helt middelmådig, og mye av grunnen til det er at trier helt åpentbart ikke har peiling på så veldig mye mer enn seg selv og sitt eget sinn, og når han da lager en film om en som faller på siden av samfunnet så blir det bare nøyaktig halvbra. men noe av det som faktisk ER kult med den er at han bruker de få jentene som er med (eller han bruker fraværet av jenter om du vil) til å understreke hvor viktig det er med jenter for å skape en fullstendig sannhet. derfor er johanne og kari jævlig mye kulere enn Erik og Henning. og ja den giftescenen er helt dritteit, enig med deg.


synes jeg da.

Mari said...

Fantastisk! Du er råkul!

Anonymous said...

Anbefaler å lese denne artikkelen: http://morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100108/ODEBATT/701089967/-1/DEBATT

Siggen said...

Yes, Dette er bra oppgjør Heidi! Jeg liker det. Ønsketenker hver gang jeg ser den bryggescenen med Johanne at hu, Erik eller noen andre sparker han "Timothy"(husker ikke hva han heter i Reprise) i skrittet og hiver han utti vannet. Og deretter får Johanne sitt sluttpoeng i form av en sjukt kul replikk rett i tryne på hele guttegjengen.
Meen ja at gutter såklart har lettest for å lage filmer i guttevinkel, det må vi vel kanskje bare godta.
Puss!!

Tina said...

Det aller verste med Reprise for min del er hvordan den fikk meg til å tenke over hvor musikken jeg hører på, og bøkene jeg leser kommer i fra.
Såklart har jeg, som andre lært noe om musikk av min far, men jeg har også lært minst like mye, om ikke mer, av min mor. Allikevel er det ofte "kredmusikken" folk antar at jeg har fra min far, eller kjæreste eller guttekompiser.

Jeg bryr meg ikke om "kredmusikk". Jeg bryr meg om musikk.

kjersti said...

flott innlegg.

du. om du vil se kule jenter - og menn, forsåvidt (og ukule menn og jenter, men skit nå i det), se sesong en av game of thrones. arya og daenerys er to heftig tøffe støkker, sånn, virkelig. en elleveårig, og en femtenårig jente, med helt forskjellige liv på helt forskjellige steder. serien foregår i et middelaldersamfunn, masse intriger og slikt, men mer på et stort "snart blir det krig" nivå enn såpeoperanivå. ikke så mye alver og sånt som i mye fantasy. og så er den helt vanvittig spennende, og vakker. så episode en med linn i går, og det virket som om hun falt! på den gode måten.

Hilde said...

Enig!

Men Kjersti, kan du fortelle mer om hvorfor Game of Thrones er bra? Jeg syns det var bare samme tralten som Rome. Altså mye nakenhet, vold og perverse seksuelle forhold. Jeg har bare sett episode én, men vet om jeg skal gidde å se resten. Jeg ser at Arya kan bli bra, men Daenerys-greia gjorde meg bare kvalm. Yes, endelig et nytt jomfruelig jenteoffer.

Resten av damene i episoden var stort sett bare eye candy. (Jaja, de var jo horer, da, så ikke rart at de elsker å springe rundt med puppene ute.)

Og da jeg var lei av all sexen, alle puppene og alt blodet, ja da avsluttes episoden med en cliffhanger med litt tvillingsex. Og akkurat da tenkte jeg at serien kanskje virket litt desperat? Jeg mener, hvis det virkelig var godt innhold, hvorfor pakke det inn i pupper? Vil ikke da dette fantastiske innholdet tale for seg?

Men ja, helt fantastisk filmet og bra produsert. (Og jeg kan godt lære meg å like det, altså, så derfor lurte jeg på å få en innføring i hvordan se forbi de desperate triksa.)

Sophie said...

Fantastisk bra sagt ! Åh, liker at her skrive rdere litt om feminisme ! Jeg trenger så sårt å lese litt om det. Bechdel testen skal tas på alle filmer fra nå av :)

Anonymous said...

tusen, tusen takk

Aurora said...

Gjør det! Lag en film om det! Takk for den fine og kloke teksten.

Anonymous said...

Takk, Heidi!

Eli said...

kjør på, heidi!
...og takk, anonym, for denne linken. anbefales! http://morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100108/ODEBATT/701089967/-1/DEBATT

Anonymous said...

Åh, jeg er egentlig enig med Julie. Samtidig er jeg veldig enig med deg. Jeg velger p tro at Trier er så oppegående at hele filmen viser et maskulint miljø med "feminine" problemer der det feminine er noe man skal le av og se ned på.

Jeg reagerte derimot veldig på en kommentar av Eia i Dagbladet (tror jeg) om det nye humor-kunnskapsprogrammet Briller, der også skulle fokusere på følelser slik at kvinner også hadde en grunn til å se på. Uansett om det var sagt for å være morsom ble det FOR dumt for min del.

Anonymous said...

"Før «Brille»-premieren er de opptatt av at programmet skal også nå kvinner, og prøver å få inn følelser og relasjoner ved siden av de mer abstrakte spørsmålene"

Sitatet som fysiker-jenta i meg til å nekte å se programmet ever.

Anette said...

Jeg er så enig, og har tenkt på akkurat det samme. Tror ikke Trier at jenter kan være kule? Og han som skal være så fremadstormende og moderne.. vel,det synes ikke jeg. Du har akkurat skrevet et innlegg som jeg selv har hatt i hodet. Kult!

Anonymous said...

Setter virkelig ord på de tingene jeg hater i den filmen, som ellers er en bra film og jeg liker godt.

Ingrid said...

ENDELIG!!!!! utrolig bra!!

Anja said...

så utrolig sant og godt skrevet, veldig veldig enig!

Anonymous said...

Jeg tror litt av poenget med filmen er å vise frem det mannlige perspektivet, det er jo selvsagt ikke noe nytt ved film, men dette er allikevel Joachim Trier og Eskild Vogt sitt univers, det er deres verden. Og sånn ser den ut, litt stygg. Men også jæla fin.

Hvis du ser bakomfilmen til Reprise hører du blant annet at skuespilleren som sier at "Sorry, men jenter er bare ikke kule" forteller at han hater å si den replikken. Han elsker jenter, og synes de er kjempekule. Jeg tror ikke at utsagnet til "Lars" skulle representere alle guttenes meninger, det handlet mer om å skape en karakter, en ekkel karakter, som jo guttene også ler av bak hans rygg. Jeg er derimot helt enig i at kvinnekarakterene er lite realistiske og fremstilt på en teit måte. Men når Johanne kjefter ned guttene på Bygdøy, viser det jo seg at hun har rett. Filmen bekrefter etterhvert poengene hennes, det er ikke lett å ha problemer i guttegjengen. Guttene er hensynsløse overfor hverandre, som når Odd-Magnus Williamsons karakter spør Philip om han "fikk med seg noe bra drugs" da han ble skrevet ut fra Dikemark.

ingeborg bachmann said...

Takk! Fantastisk. Som å lese mine egne tanker.

Anonymous said...

Jeg er ikke enig! Som Julie og Fred sier, tror jeg filmen forsøker å latterliggjøre nettopp disse overkule guttegjengene som er så typiske blant unge studenter, som synes alt annet enn indierock og obskur filosofisk litteratur er helt jævlig, og alt feminint er konvensjonelt, kjedelig og uinteressant. Slik jeg tolker filmen møter flere av guttene veggen når de skjønner at Wittgenstein (eller var det Heidegger?) ikke er det viktigste i livet, og at jentene i filmen kanskje var inne på noe. Både Kari og Johanne blir portrettert som fine, sterke figurer med vettuge prioriteringer. Karakteren som uttalte at jenter ikke er kule, var jo også den tåpeligste og minst sympatiske karakteren i hele filmen. Tror neppe dette er en uttalelse Trier personlig står inne for. Absolutt en film om vennskap og kjærlighet, også fra en selverklært feminists synspunkt.

merci pour le venin said...

jeg skjønner hva du mener, men jeg er ikke enig. dette er ikke en film om jenter eller feminisme. hvordan jentene blir framstilt på er en refleksjon av guttenes inntrykk/meninger av/om jenter generelt, men filmen gir likevel inget budskap om at jenter er kjedelige og svake. den har ikke en oppgave som går ut på å male et budskap om hvordan jenter er, men heller hvordan guttene i filmen oppfatter dem. de er dømmende, og slike folk finnes det overalt. en film skal ikke bare handle om fine folk som kun har gode sier og verdier.

Anonymous said...

må slenge meg på de som ytrer uenighet her. ansiktsløse lillian handler mye mer om eriks manglende empati enn hennes svakhet. "jenter er bare ikke kule" er helt klart en enkel kommentar fra en som blir framstilt som skikkelig umoden i hele filmen (pornolars...). og kari er for meg sterk i hele filmen, selv om én av scenene er gråting på do.

i bunn og grunn handler reprise om en ganske umoden guttegjeng, og jeg syns det blir å ta litt hardt i å si at den er kvinnediskriminerende. den gjenspeiler ikke triers univers, den gjenspeiler unge, usikre menns univers.

tom-andré said...

merker jeg har lyst å se den filmen! takk (:

Anonymous said...

Debatten om i kor stor grad karakterane i filmen vert gjort narr av i det dei ytrar seg negativt om jenter eller ikkje minner om ein interessant debatt om 500 Days of Summer. Les her: http://www.socialjusticeleague.net/2011/11/the-500-days-of-summer-dilemma-and-how-to-manage-your-unreliable-narrator/

Sjølv om vi aksepterer at desse gutane vert latterleggjorte, endrar det ikkje på det som er mitt sørste ankepunkt mot filmen, nemlig Kari-karakteren. Ho er rett og slett ikkje ein ordentlig karakter, og difor provoserte det meg heilt enormt at då denne filmen kom ut vart han framstilt som ein film om "tre unge menneske". Niks, dette er ein film om to unge menn og ein framtredande statist.

Marte said...

eeeenig! ikke mye å spille på for damene i oslo 31. august heller. de er vakre og de er omsorgsfigurer, that's it.

men når det gjelder det der med at fjeset til Lillian ikke synes i reprise - kanskje det skal vise hvor uviktig hun er for Erik? at det ikke nødvendigvis er et uttrykk for hvordan joakim trier ser kvinner? han skildrer jo en gjeng relativt selvsentrerte unge menn. jeg veit ikke. uansett sliter jeg veldig med slutten av filmen der Kari bestemmer seg for å studere psykologi, av kjærlighet til Phillip! snakk om å bli redusert til vedheng.

Single White Female said...

Gode gud så enig her! Det som er ille er at sånne gutter eksisterer!! Tror at alt du kan om musikk, film og litteratur kommer fra storebror eller andre gutter. En må lengre ut på landet å si at nei...den filmen der oppdaget jeg selv,,,pussig. JVT er jo fra vestkanten, blir mye sterotyperi der(!)

Artikkel fra morgenbladet 2010, tar om noe av det samme her, for noen triste kvinneroller!!

http://morgenbladet.no/debatt/2010/guttas_vedheng

Alle bilder på denne bloggen tilhøyrer oss, om ikkje anna er nevnt.

Kval&Actionfilm?